BOYUN FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Çağın hastalığı olarak karşımıza çıkan bel, boyun fıtığı hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır. Bu diskler aynı zamanda boynumuzun hareket ettirilmesinde de rol oynar. İç ve dış olmak üzere iki katmandan oluşan disk zamanla yaşa bağlı olarak veya tramvalar sonucu etkilenerek zarar görür. Diskin içindeki jölemsi yapı dış kılıfı yırtarak dışarıya çıkar. Sinirlere baskı yapmaya başlar. Boyun fıtığına da bu baskı neden olur.
Kişinin duruşuyla ilgili yanlış hareketler yapması boyun fıtığına davetiye çıkaran etkenlerden bir tanesidir. Özellikle hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan teknolojiyle birlikte bu hastalık daha sık görülmeye başlanmıştır. Uzun süre bilgisayar başında oturmak gibi ofis kültürüne ait olan hareketler fıtıkla ilgili potansiyel taşıdığınızın göstergesidir.
Özellikle gerginlik ve stres de boyun fıtığını etkileyen en önemli faktördür. Gergin ve stresli kişilik yapısındaki kişiler potansiyel bir boyun fıtığı hastasıdır. Kişi stresli anlarında istemeden de olsa ani hareketlerde bulunur. Bu da boyun fıtığının oluşmasında neden olur.
Sağlık için spor yapmak oldukça önemli bir aktivitedir. Ancak spor yaparken ısınma hareketlerini ihmal etmek kötü sonuçlar doğurabilir. Bu bağlamda egzersizlerden önce ısınmak fıtıktan korunmamızı sağlar.
Bunların yanı sıra şişmanlık da boyun fıtığına neden olmaktadır. Halkımız arasında çok yaygın görülen boyun kütletme alışkanlığı boyun bölgemize iyi gelmez, aksine boyun fıtığı için risk faktörü oluşturur. Boyna yapılan masaj ve benzeri hareketler kaslarımızı olması gerektiğinden daha da yumuşatarak mevcut fıtıklarımızın büyümesine sebep olabilir. Vücut dengesini sağlamadan kaldırılan ağır yükler de boyun fıtığının sık görülmesine neden olur.