BEL PLATİNİ HANGİ DURUMLARDA TAKILMALI?
Bel operasyonlarında kullanılan platin sistemlerinin kaliteleri oldukça büyük önem taşır. Uygulanacak platinlerdeki en yüksek standart FDA onayının olmasıdır. Takılacak platinlerin FDA onayının olmasına dikkat edilmelidir. Bel platini operasyonu uygulanacak hastaların bu konuda büyük özen göstermeleri gereklidir.
Bel platin operasyonlarının uygulanabilmesi için bazı gereklilikler söz konusudur. Omurga kırıklarının yaşandığı durumlar, omurgalar arasında meydana gelen kaymalar, 3 seviye ve üzerinde yapılan omurga kanal varlığı operasyonları, 3 seviye ve üzerinde yapılan bel fıtığı operasyonları, 3 ya da daha çok tekrarlayan bel fıtığı operasyonlarında bel platini takılır. Ayrıca hastada omurga eğrilikleri, kifoz veya skolyozdan herhangi biri varsa, kişide dejeneratif disk hastalığı bulunuyorsa, operasyon anında tespit edilen omurgalar arasında hareketlilikler mevcutsa bel platini bu durumlarda da uygulanabilmektedir.
Operasyon anında platinlerin yerleşim yerlerinin değerlendirilmesi için skopi adı verilen görüntüleme cihazlarından faydalanılmaktadır. Bele yerleştirilen ve platin adı verilen metaller, dünyanın en sert ve dayanıklı metali olma özelliğine sahip titanyum alaşımlı maddelerdir. Platinlerin sabit, yarı hareketli ve tam hareketli türleri mevcuttur. Yarı hareketli ve tam hareketli olan platinler genç hastalarda kullanılan sistemlerdir. Platin operasyonlarında omurganın bir bölümünün sabitleştirilmektedir. Bu operasyonlarda seviyeye bağlı olarak %5 gibi bir miktarda hareket kısıtlanması yaşanabilmektedir.