Omurgamızı oluşturan kemiklerin arasındaki kıkırdak kaymasına bel fıtığı diyoruz. Bel fıtığı, 50 yaşın üzerindeki insanların neredeyse tamamında bulunur. Bel fıtığının MR’da görülmesi bir hastalık anlamına gelmez, sadece sinir sistemine baskı yaparak ağrıya sebep verdiğinde bel fıtığı hastalığı adını alır. Benim de 3 adet bel fıtığım mevcut. Ağrılar nadiren olsa da sorun yaratmaktan çok uzak. Bel fıtığının sebebinin %65 oranında ruhsal streslerin bel kaslarını kasmasından kaynaklandığı söylenebilir. Sinirli ve gergin durumda yaptığımız günlük hareketler fıtık sahibi olmamıza yol açar. Bel fıtığının diğer bir sebebi de hareketsiz yaşamdır. Bel fıtığını; kasların zayıfladığı bir yaşam tarzı olan, bir diğer deyişle oturan, gergin insanların hastalığı olarak tanımlayabiliriz.
Bel fıtığı tedavisinde ana hedef ağrılardan kurtulmaktır. Sıkışan sinirlerin hasar görmesi, olayı daha ciddi boyutlara taşıyabilir. Bu sebeple tedavinin bu işin gerçek profesyonelleri tarafından yapılması çok önemlidir. Ağrılardan kurtulmak için yapılan uygunsuz tedaviler sonrası oluşabilecek felç durumlarını geri çevirmek, ameliyatla bile maalesef mümkün olmamaktadır.
Bilinçli hasta çok önemlidir. “Bel fıtığı için hangi doktora gitmeliyim?” derseniz; geçmeyen bel ağrısı, geçmeyen kalça ağrısı, aralıklı bacak ağrısı gibi şikâyetlerden biri var ise uygun bir zamanda beyin ve sinir cerrahına veya fizik tedavi doktoruna başvurun. Bacakta sürekli ağrı, uyuşma veya güç kaybı gibi yakınmalar var ise en kısa zamanda beyin ve sinir cerrahına başvurun. Eğer ileri düzeyde güç kaybı, idrar veya abdest kaçırma, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi durumlar var ise acilen beyin ve sinir cerrahına başvurmalısınız. Doktorunuz sizi tıbbi bilimsel gerçeklerle tedavi edecektir. Unutmayın ki doktor olmayan hiç kimse sizi yasal ve etik açıdan tedavi etme yetkisine sahip değildir.
Bel fıtığında ne zaman ameliyat gereklidir?” sorusunun cevabı basittir. Bu konuda güzel bir YouTube videom var, adı “FıtıkMetre”. Dilerseniz bağlantıya tıklayarak videomu izleyebilirsiniz:
Eğer ağrılar günlük hayatınızı rahat bir şekilde yaşamanıza izin vermiyorsa ameliyat olun. Eğer ayağınızda ilerleyici his veya güç kaybı yaşıyorsanız acilen ameliyat olun. Bunların dışında bir kriterimiz yok. Peki bel fıtığı ameliyatı size ne getirir, sizden ne götürür? Öncelikle doğru bir cerrahi sizden bir şey götürmez. Size ağrıların kontrol altına alındığı, felç olma riskinin azaldığı bir yaşam sunar. Bel fıtığı ameliyatı sizi kısıtlamaz, yapmayı planladığınız aktivitelerinize engel olmaz. Her branştan sporcunun ameliyatını gerçekleştiriyoruz ve hepsi profesyonel spor hayatlarına geri dönüyor. Sadece “profesyonel oturma hayatınıza” geri dönmemenizi öneriyorum. Daha hareketli, stresin kontrol altında olduğu, sağlıklı bir yaşamı seçmenizi istiyorum. Bel fıtığı ameliyatı doğru yönde attığınız ilk adım olabilir. Gerçek anlamda ameliyat dışında bel fıtığı tedavisi yoktur. Hiçbir teknik sinire baskı yapan kıkırdağın yok olmasını sağlayamaz. Bu sebeple doğru seçilmiş hastada en iyi ve tek tedavi yöntemi ameliyattır.
Ameliyat günümüzde teknik olarak çok kolaylaştı. Serçe parmağının gireceği bir delikten kameralar yardımıyla ortalama 25 dakika süren bu ameliyatı olan hastalarımın %70’i aynı gün taburcu olabilmektedirler. İyi ellerde tekrarlama oranı binde 3’tür. Bu oran son 14 yılda yaptığımız yaklaşık 3.200 bel fıtığı hastalığı serimize ait bir değerdir. Bel fıtığı ameliyatı için yaş sınırı yoktur. En genç hastamız 8, en yaşlı hastamız ise 96 yaşında ameliyat olmuştur.
Daha detaylı bilgi edinmek için iletişim bilgilerim üzerinden bana ulaşabilir, ayrıca “Soner Büyükkınacı” isimli YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz. Verdiğim bilgilerin size sağlık getirmesi dileğimle…
Anahtar kelimeler:
bel fıtığı için hangi doktor, bel fıtığı için hangi doktora gidilir, bel fıtığı için hangi bölüme gidilir, bel fıtığı tedavileri nelerdir, bel fıtığında en iyi tedavi yöntemi, bel fıtığı tedavileri nelerdir
Omurilik kanal daralması, günden güne ömrü uzayan insanoğlunun en önemli omurga hastalığıdır…
Boyun fıtığı %80 olasılıkla kişinin yaşadığı stresli bir sürecin arkasından oluşur. Genelde önce boyun ağrısı başlar.