BOYUN FITIĞI NEDİR?
Boyun yedi adet omurdan oluşur. Omurların arasında ise özel bağ dokusuna sahip diskler yer alır. Boynun hareket ettirilmesinde de rol oynayan diskler iç kısım ve dış kısım olmak üzere ikiye ayrılır. Disklerin dış kısmı yırtılarak, iç kısmı omuriliğe ve sinirlere baskı yapar. Disklerin yapmış olduğu bu baskıya boyun fıtığı denir.
Boyun fıtığına neden olan birçok etmen bulunmaktadır: Stres, boynun yanlış hareket ettirilmesi, yaşlılığa bağlı sebepler, yanlış duruş şekilleri ve kazalar…
Boyun fıtığının ilk belirtisi boyun tutulması olabilir fakat boyun fıtığında boyun ağrısı şartı yoktur. Bununla birlikte bir diğer neden de kollarda görülen his ve güç kayıplarıdır. Ağrı tek taraflı olarak kollara ve parmak uçlarına kadar yayılır. Özellikle geceleri şiddetlenen ağrı ve uyuşmalar dikkat edilmesi gereken belirtilerdir. Hastalar çaydınlık, sürahi kaldırma ya da perde asma ve benzeri işlerde zorlanmaya başlarlar.
Boyun fıtığı tanısı hastaların klinik ortamda ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesiyle başlar. Bunun yanında hastanın manyetik rezonans görüntüleme ve gerektiğinde sinir ölçüm testi yaptırması istenir. Bu incelemeler sonucunda boyun fıtığı tedavisine başlanır.
Boyun fıtığının ilk aşamasında yalnızca ağrı gözlemlenir. Bunun için hastaya istirahat ve ilaçla tedavi uygulanır. Hasta bu süre zarfında boynuna zarar verecek ani hareketlerden kaçınmalıdır. Hastada ağrıyla beraber uyuşma da gerçekleşmişse fizik tedavi kısmına geçilir. Tüm bunlara rağmen hastada kol ağrıları ve uyuşma devam ediyorsa cerrahi müdahaleye başvurulur. Cerrah, fıtığın yerine göre ameliyatın boynun ön bölümünden veya arka bölümünden olup olmayacağına karar verir. Gelişen teknolojiyle birlikte boyun fıtığı ameliyatında riskleri en aza indiren mikrocerrahi uygulaması yapılır. Basit boyun fıtığı ameliyatı olan ve disk protezi kullanılan hastaların %80’i aynı gün taburcu olabilmekte ve 1-2 gün içinde normal yaşantısına dönebilmektedir.