BEL FITIĞINDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Oldukça yaygın bir şekilde, hemen herkeste görülebilecek bir rahatsızlık olan bel fıtığının tedavisinde yüksek bir oranda medikal yöntemler ve fizik tedavi tercih edilmektedir. Buna karşın düşük bir oranda da olsa bazı bel fıtığı rahatsızlıklarında cerrahi tedavi gerekmektedir. Günümüzde cerrahi tedavi %80 oranda hastanede yatmayı gerektirmeyecek düzeyde kolaylaşmıştır.
Yatak İstirahati
Rahatsızlığın ilk evresinde olan hastalar için ilk uygulanacak tedavi yöntemi yatak istirahatidir. Omurgalar arasında yer alan kıkırdak, yırtıldığında yüksek oranda su içerir. İstirahat sayesinde vücut suyu emer ve kıkırdağın hacmi küçülür. Böylece sinire olan baskı da azalır. 4 gün üzeri yatak istirahati bilmsel olarak hastaya ek fayda sağlamaz.
İlaç Tedavisi
Yatak istirahatinden sonra ya da yatak istirahatine ek olarak bazı analjezik-antienflamatuar ve adale gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar hem ağrıyı keser hem de yırtılan kıkırdağın etrafındaki ödemin çözülmesine yardımcı olur. Yatak istirahati biten kişilerin adale gevşetici ilaç kullanımına devam etmesi sakıncalı olabilmektedir. Çünkü gevşeyen adalelerle iş yapmak omurgaya daha fazla yük binmesine yol açar. Bu da fıtığınızın büyümesi anlamına gelir.
Fizik Tedavi
Fıtık nedeniyle oluşan ödemi ve spazmı çözmek için fizik tedaviye başvurulur. Fizik tedavide uygulanan egzersizlerin amacı, sırt ve karın kaslarını daha güçlü bir hale getirerek omurganın kemiklere binen yükünü dengelemektir. Egzersizlerin süreleri başlangıçta kısa olup, gün geçtikçe artar. Bacak ağrısı çok olan hastalara ya da ayağında uyuşma-güç kaybı olan hastalara önerilmez.
Cerrahi Tedavi
Rahatsızlığı ileri seviyede olan hastalar için cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Kişinin ağrısı günlük hayatını ısrarla olumsuz etkiliyorsa veya ayağında ilerleyici his-güç kaybı varsa cerrahi tedaviler gündeme gelir. Yapılan ameliyatla kıkırdağın omuriliğe ve sinirlere olan baskısı ortadan kaldırılır. Ameliyatlarda diskektomi, mikrodiskektomi ve endoskopik diskektomi teknikleri kullanılır. Cerrahi tedavinin ardından hastalar kısa sürede normal hayatlarına geri dönebilmektedirler. Ayrıca ilerleyen zamanlarda fıtığın tekrarlama ihtimali de bu tedaviler sayesinde en aza indirilir. Bugün uyguladığımız endoskopik ve mikrocerrahi yöntemlerin beraber kullanılması ile tekrar fıtık olma ihtimali neredeyse ortadan kaldırılır.